Hogyan zajlik a karácsonyi készülődés Görögországban?

 

kourambiedes-es-melomakarona_gorogorszag-andromedatravel-utazas

Aranyszabály a görög karácsonyi készülődéshez?

Elengedhetetlen a görögöknél, hogy, ahol laknak, azt a legutolsó sarokig alaposan kitakarítják. Ezt még azelőtt, mielőtt feldíszítenék otthonukat. Előkerülnek a már a nyár első napjaiban kitisztított szőnyegek, melyet a napon szárítgattak. Érződik belőle a szikrázó napfény. Van olyan család, ahol direkt karácsonyi függönyt tesznek fel, ami aranyozottan vagy ezüstösen csillogó. De, ha nincs külön karácsonyi függöny, akkor az is kimosásra kerül. A szekrények rejtett szegleteiből előkerülnek a csodaszép ünnepi terítők, ágytakarók.

gorogorszag-andromedatravel-utazas-karacsonyi-gorog-hagyomanyk

A hagyományos karácsonyi süteményeket a háziasszonyok már ideje korán elkezdik sütni. Ezekben mandula, dió feltétlen van. Legismertebb a kourambiedes, a mandulás havas kifli. Ez egy félhold vagy kerek formájú száraz sütemény, mandulával készül. És hogy miért havas? mert a sütés után nagyon alaposan sok porcukrot szórnak rá.

A másik pedig dióval készült, ovális alakú. Ez a Melomakarona, amit a legvégén mézes sziruppal áztatnak meg. Majd durvára szórt dióval hintik meg.

Négy gyertyás adventi asztali koszorút nem készítenek. Ám a bejárati ajtóra, ahány ház, annyi szokás. Nálunk az a szokás, hogy a nagymama a kis unoka végett mindig olajfa ágakból font kör alakú koszorút készít, és gránátalma köré helyezi.

gorogorszag-andromedatravel-utazas-karacsonyi-gorog-csaladi-hagyomany

A család összetartó ereje?

Az erős kötelék összetartja a családokat. Karácsonykor december 25-én és szilveszterkor december 31-én összejönnek valamelyik családtag házában. Közösen, együtt egy asztalnál fogyasztják a finom ünnepi ételeket. Báránysültek vagy sertéssültek kerülnek elsősorban az asztalra. Egy görög családi étkezésnél lényeges a friss saláta is. No és persze a már sokszor emlegetett karácsonyi sütemény.

Karácsony második napján, december 26-án és új év első napján, január 1-én megint összegyűlik a népes család közös ünnepi ebédre, mely estebéd is lehet  vagy vacsorára. De most egy másik családtagnál.

Aki csak teheti, szabadságot vesz ki a két ünnep közt. Egymást látogatják a családtagok és  barátok. Üres kézzel nem illik ám menni. Frissen készített édességet szokás a vendéglátóknak vinni, amit nem ritkán közösen is fogyasztanak el.

És, hogy karácsonykor van-e ajándékozás?

ez már egy következő fejezet. Maradj velünk, és meg tudod holnap.

 Kálá Krisztujenná! Boldog Karácsonyt!

SZILVESZTER GÖRÖGORSZÁGBAN TRADICIONÁLIS PROGRAMOKKAL utazasok-szilveszter3
Utazás az olimposzi istenek hazájába, ahol a csupaszív házigazda fogad. Hozd magaddal a cuki kis fürdőruhádat, mert sajátos hangulatú fürdőzés is lesz a rejtélyes termál völgyben. Szilveszterkor élő zenés görög est tánccal, mulatozással és ínycsiklandozó különleges vacsorával.

» Most Megnézem

utazasok-nyaralas2-andromeda-travel-utazas-tengerparti-nyaralasTengerparti nyaralás. Garantált nyugodt pihenés a a közvetlen tengerparti Star Beach Rezidencia Resortban.

Kellemes társaság. Nyíltszívű, vidám vendéglátó görög család. Gyere fedezd fel a varázslatos tengerparti nyaralás minden titkát. Kitűnő szakképviseletünk könnyen elérhető a helyszínen és mindenben a segítségedre lesz.

» Ez nagyon érdekel, megnézem!

andromedatravel-utazas