Vajon díszítenek-e karácsonyfát Görögországban?

 

gorogorszag-utazas-andromedatravel-1

Az első karácsonyfát Nafplio városában állították, méghozzá a bajor Ottó király palotájában. Így mondhatjuk, hogy igen, karácsonyfát 1833 óta díszítenek Görögországban. Hagyományosan az 1950 évektől kezdett el terjedni.

A karácsonyi ünnepkör népszokásai az eljövendő esztendőre a gazdag termést, jó egészséget és bőséget szolgálja.

gorogorszag-utazas-andromedatravel-2

A manók elűzésére használt tűz hamuja varázserővel bír, és ebből a földekre is hintenek, mert termékennyé teszi a talajt és bíznak a bő termésben.

Vaszilopitát sütnek, amibe pénzérmét rejtenek. Aki előbb megtalálja szerencsés lesz. A vaszilopitát szépen feldíszítik és úgy szelik fel, hogy minden családtagnak jusson belőle. Együtt, az asztalnál ülve, jókat beszélgetve fogyasztják. Ahogy a mi görög családunkban Vangelis papa mondja: Olla mázi! Hatalmas nagy családi összetartó erővel bíró mondat ez.

gorogorszag-utazas-andromedatravel-3

A bejárati ajtó fölé szerencsét és jólétet hozó bűvös gyümölcsöt, gránátalmát lógatnak. Ez a jólétet szimbolizálja. Telnek a napok, elmúlik az év. És az új esztendőben a kiszáradt gyümölcsöt a görögök összetörik a küszöbön. Utána jobb lábbal lépnek be a házaikba.

gorogorszag-utazas-andromedatravel-4

Bőségvarázsló népszokás?

Egész Görögországban nagyon népszerű a bőségvarázsló kalanda éneklése. Az énekesek házról házra járnak. Nemcsak felnőttek, gyerekek is. Fémháromszög hangszer van a kezükben, és ezzel kísérik a dalt. Jó szerencsét és egészséget kívánnak a háziaknak. Cserébe finom ennivalókat kapnak, a gyerekek pedig édességeket. Manapság elterjedt, hogy pénzzel is jutalmazzák őket. 3 kiemelt kántáló nap van: karácsony reggele, szilveszter estéje és Vízkereszt előestéje, január 5-e.

gorogorszag-utazas-andromedatravel-5

A karácsonyfát már december első hetében feldíszítik és január 6-ig, Vízkeresztig fényárban úszik. Ám a karácsonyfa mellett elengedhetetlen a csillogó díszbe öltöztetett hajó.

Kálá Krisztujenná! Boldog Karácsonyt!

SZILVESZTER GÖRÖGORSZÁGBAN TRADICIONÁLIS PROGRAMOKKAL

utazasok-szilveszter3Utazás az olimposzi  istenek hazájába, csupaszív házigazda fogad. Hozd magaddal a cuki kis fürdőruhádat, mert sajátos hangulatú fürdőzés is lesz a rejtélyes termál völgyben. Szilveszterkor élő zenés görög est tánccal, mulatozással és ínycsiklandozó különleges vacsorával.

» Most Megnézem

Tengerparti nyaralás. Garantált nyugodt pihenés a közvetlen tengerparti Star Beach Rezidencia Resortban.

utazasok-nyaralas2-andromeda-travel-utazas-tengerparti-nyaralasKellemes társaság. Nyíltszívű, vidám vendéglátó görög család. Gyere fedezd fel a varázslatos tengerparti nyaralás minden titkát. Kitűnő szakképviseletünk könnyen elérhető a helyszínen és mindenben a segítségedre lesz.

» Ez nagyon érdekel, megnézem!