Titkok titka Görögországban. A Vízkereszt nagyon klassz ünnepe minden év január 6-án

 

A legendák ördögi fortéllyal csavarják ki őseink történetét. A koboldok visszakerülnek otthonukba, a Föld gyomrába  ezen a napon, mert a megszentelt vízzel vissza lehet kergetni őket.

ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ Görögország

ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ

Ezzel véget ér a 12 napos ünnepi időszak. Kialszanak a karácsonyi fények. Lassan-lassan (ahogy a görögül mondják: szighá-szighá) az emberek újra munkába állnak.

vizkereszt6_makrygialos_januar6_gorogorszag

Görögország szerte keresztet vetnek a vizekbe, szimbolikusan megáldva azokat. A szokás szerint a fagyos vízbe többen is beugrálnak, és igyekeznek megszerezni a megszentelt keresztet. Aki elsőként elkapja annak szerencsét hoz.

 vizkereszt5_makrygialos_januar6_gorogorszag

A tengerparti településeken felfokozottabb a hagyománykövetés látványa. Aki nem tenger mellett lakik, ők is ilyenkor a tenger mellett töltik szívesebben ezt a napot.

Lássuk, hogy zajlik nálunk az autentikus hangulatú Makrygialoson?

Vízkereszt előtti napon a templomban vizet szentelnek. A hívek mindig visznek haza magukkal a megszentelt vízből, mert sok mindenre jó. A pap megszenteli a családok házát. Régebben minden házba ellátogatott, ma már csak azokéba, akik meginvitálják.

Január 6-ra a tengerpartot és a sétányt kicsinosítják. A reggeli templomi mise után, itt a felállított emelvényen sorba gyülekeznek azok, akik ünnepi köszöntőt mondanak.

vizkereszt2_makrygialos_januar6_gorogorszag

Egy nagyon szépen feldíszített hajóban helyi neves világi és egyházi személyek együtt viszik a tengerre a szent keresztet. Mikor már eltávolodtak a parttól, tra-tra-tra….hangos dobpergés. Ez jelzi, hogy az előre bejelentkezett, edzett strapabíró szervezettel rendelkező lakosok futnak a jéghideg tengervízbe és szélsebesen úsznak a díszes hajó után. Aki először megérinti a megszentelt keresztet, szerencse kíséri útját. A parton álló sokaság ünnepli az elsőt, és sorba gratulálnak neki.

vizkereszt_makrygialos_januar6_gorogorszag

Mit ebédelnek ezen a napon a görögök?

Ilyenkor összegyűlnek a barátok, családok és elvonulnak kedvenc vendéglőjükbe, hogy ott nagyon finoman elkészített tengeri hal ételeket rendeljenek az asztalukra.

vizkereszt11_makrygialos_januar6_gorogorszag

Vízkereszt ünnepe utáni napon nincs még vége az ünneplésnek.

Január 7. napján titkos ereklyék otthonába kukucskálunk most be: ekkor van Szent János ünnepe. Ioannis nélkül nem létezik görög család; magyarul János nevű családtag minden családban van.

Egész Görögország ünnepel ekkor, mert a névnapnak nagyobb ereje van, mint egy születésnapnak. Ilyenkor még azok is felhívják a Ioannis nevű ismerőseiket, akik már rég nem találkoztak egymással. No és persze együtt a család, és kezdődik a közös étkezés, sokszor még táncra is perdülnek, mert a görögségnek életeleme a zene, a mozgás, a tánc.

Én ezt első kézből osztom meg Veled, mert a családban van Ioannis.

vizkereszt10_makrygialos_januar6_gorogorszag

utazasok-nyaralas2-andromeda-travel-utazas-tengerparti-nyaralasELŐFOGLALÁS A KÖZVETLEN TENGERPARTI  NYARALÁSRA.  Garantált nyugodt a Star Beach Rezidencia Resort strandhotelapartmanban.

Kellemes társaság. Nyíltszívű, vidám vendéglátó görög család. Gyere fedezd fel a varázslatos tengerparti nyaralás minden titkát. Kitűnő szakképviseletünk könnyen elérhető a helyszínen és mindenben a segítségedre lesz.

» Ez nagyon érdekel, megnézem!

utazasok-szilveszter3SZILVESZTER GÖRÖGORSZÁGBAN TRADICIONÁLIS!

Utazás az olimposzi istenek hazájába, csupaszív házigazda fogad. Hozd magaddal a cuki kis fürdőruhádat, mert sajátos hangulatú fürdőzés is lesz a rejtélyes termál völgyben. Szilveszterkor élő zenés görög est tánccal, mulatozással és ínycsiklandozó különleges vacsorával. Megtiszteltetés jelentkezésed. smiley_pirostelt_h20

» Most Megnézem