Húsvét Görögországban

HÚSVÉT GÖRÖGORSZÁGBAN
Görögország tele van húsvéti hagyományokkal. Mindenütt a világon az ortodox embereknek más időpontban van a húsvét, kivéve minden hetedik évben.
Az ortodox egyházban más naptárat használnak. 1582-ben XIII. Gergely-pápa vezette be a róla elnevezett Gergely-naptárat, amit ma us használunk és az ünnepek 13 nappal előrébb kerültek.
A keleti ortodoxok azonban megtartották a régi, Krisztus után 46-ban bevezetett naptárat.
A nagyhét, a Megalo Evdomada alatt, mely az ortodox nagyhét, már az iskolák is bezárnak, akinek módja van, ők viszatérnek a szülőhelyükre. Kezdetét veszi a húsvéti készülődés.
Nagyszombaton mindenki az éjféli feltámadásra készül. Az esti liturgiára elmegy, aki csak teheti.

A templomokban megérkezett szent lángból az emberek meggyújtják saját gyertyájukat, melyet lambadának neveznek, és ezt majd hazaviszik otthonukba.

Aztán előkerülnek a piros tojások, amelyeket összekoccintanak, és az a nyerő, akinek
a piros tojása nem horpad be az összekoccintás után. Ezt a húsvéti hagyományt cungrizmának hívják.

Az emberek Hrisztosz Ánesztivel köszöntik egymást, amire a válasz ez: Álithos Áneszti/Álithos o Kirios.

Az éjféli feltámadás után otthon családi körben fogyasztják el a görög emberek a magiricát, amely bárány vagy kecske belsőségekből és fejessalátából főzőtt leves, amit ecettel vagy citrommal ízesítenek.
A hosszú böjti idő után első alkalommal a feltámadás után esznek újra állati eredetű táplálékot a görögök. Az ünnepi húsvéti menü része kecskehús vagy bárányhús burgonyával, rizzsel, zöld salátával, feta sajttal és főtt tojással.
Természetesen a különleges húsvéti kalács sem marad el, amibe ízesítésül mahlepi és görög masztiha is kerül. Hivatalosan is kezdetét veszi a húsvét.

A mahlepi egy keleti fűszer, mely cseresznyemag belsejében található mandulaszerű magocska.

A masztiha a masztiha fa gyantájának nedve.

Ha az idő kellemes, a görögök szeretik a húsvétot a szabadban tölteni.

Húsvétvasárnap nyáron sütik meg az udvaron az előre megvásárolt bárányt vagy kecskét a görög emberek. Az asztalra kerül hozzá a tipikus tradicionális húsvéti édeskés kalács, aminek a neve cureki.

Az ortodox húsvéti ünnepkör alatt így köszönnek egymásnak az emberek:
ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΝΈΣΤΗ!
ΑΛΗΘΏΣ ΑΝΈΣΤΗ!

CHRISTOS ANÉSTI!
(KRISZTUS FELTÁMADT!)

ALITHÓS ANÉSTI!
(VALÓBAN FELTÁMADT!)