Milyen a szilveszteri ünneplés Görögországban?

 

andromedatravel_unnepi_ajandek_utazasi_utalvany2

Roppant rejtélyes háromszög. A Mikulás vagy a Jézuska vagy a Télapó hozza az ajándékokat a görög gyerekeknek?

Tudtad, hogy nem karácsonykor?

Izgalommal telnek a napok, míg eljön december 31-e.

Szilveszter estéjén a család együtt fogyassza el az ünnepi vacsorát. Amint éjfélt üt az óra, és beköszönt  január 1-e, az ajándékok is gazdára lelnek.

andromedatravel-utazas-gorogorszag-autentikus-tengerparti-üdülőhely-makrygialos-specialista_1

A görög emberek a névnapot kiemelten tartják számon. Január 1-jén köszöntik jókívánságaikkal Vaszilisz és Vasziliki nevű hozzátartozóikat, barátaikat, ismerőseiket.

Január 1-jén Agiosz Vaszilisz hozza az ajándékot. És ki volt ő?

Hallgasd, röviden elmondom. Agios (Szent) Vaszilisz (László) Kis-Ázsiában született, jómódú gazdag család gyermekeként látta meg a napvilágot. Teljes vagyonát a szegényeknek ajándékozta. Halála után szentté avatták.

andromedatravel-utazas-gorogorszag-autentikus-tengerparti-üdülőhely-makrygialos-specialista_3

Ezen a különleges Vaszilisz ünnepen  a görögök egymáshoz mennek vendégségbe. Szokás, hogy az ünnepi asztalnál egy helyet hagynak üresen a szentnek.

andromedatravel-utazas-gorogorszag-autentikus-tengerparti-üdülőhely-makrygialos-specialista_4

Az ősök története szerint, Szent Vaszilisz pitéje a Vaszilopita. Újév első napjának első perceiben vagy reggel vágják fel a görögök ezt a tradicionális édes süteményt, ami hasonló, mint a kalács. A Vaszilopita tetejét mandulával díszítik. A belsejébe egy pénzérmét rejtenek.

andromedatravel-utazas-gorogorszag-autentikus-tengerparti-üdülőhely-makrygialos-specialista_4

Vaszilopita felszeletelése régmúlt idők rituáléját idézi fel. Hogyan is?

A mi görög családunkban, mindig a család közszeretetben álló legtöbb szép kort megért férfi tagja szeleteli fel. De mielőtt felvágja, 3x keresztet vet a Vaszilopita felett. Megszámolja hány ember van épp jelen és még rászámol plusz 4t. A számolás azért kell, mert nem maradhat kalács szelet. Első szelet Krisztusé, második Panagia, azaz Szűz Máriáé, és harmadik szelet Szent Vasziliszé, és negyedik szelet a házé , utána a többi kalács szeletet kiosztják az ott lévőknek. Van, aki megeszi, de van, aki csak feltúrja, mert keresi a pénzérmét.

Úgy tartja a legenda, akinek a kalács darabjában van a pénzérme, szerencsésnek mondhatja magát az év többi részében. Ha nincs senki kalács szeletében pénzérme, akkor az első 4-ben keresik meg. Ilyenkor a házon szent áldás lesz.

andromedatravel-utazas-gorogorszag-autentikus-tengerparti-üdülőhely-makrygialos-specialista_6

utazasok-szilveszter3SZILVESZTER GÖRÖGORSZÁGBAN TRADICIONÁLIS PROGRAMOKKAL

Utazás az olimposzi istenek hazájába, csupaszív házigazda fogad. Hozd magaddal a cuki kis fürdőruhádat, mert sajátos hangulatú fürdőzés is lesz a rejtélyes termál völgyben. Szilveszterkor élő zenés görög est tánccal, mulatozással és ínycsiklandozó különleges vacsorával.

» Most Megnézem

Fogadd szeretettel jókívánságunk, Jó Évet: Kali Xronia

Meg akarod csinálni Te is a családi recept alapján a Vaszilopitát? Itt kérd a görög nagymamink kalács készítésének e-fortélyait.

TITKOS AJÁNDÉK! most megkapod, teljesen ingyen. Miért adjuk oda neked ingyenesen? Ne találgass, őszintén elmondjuk. Mert az Andromeda Travel Utazási Iroda társalapítója görög föld szülöttje. Bőségesen van még a repertoárban a nagymamink ősrégi fortélyos családi süteményeiből.

Itt add meg, kinek és hova küldjük e-mailben az ajándék családi Vaszilopita receptet. Feltétlen pontos e-mail címet írj be, mert oda fog érkezni az e-mail fiókodba.

andromedatravel-utazas-gorogorszag-autentikus-tengerparti-üdülőhely-makrygialos-specialista

    Neved, ahogy megszólíthatunk (kötelező)

    E-mail címed (kötelező)
    Helyesen gépeld be a működő e-mail címed, mert oda küldjük!