Sok szeretettel tálalva ez a gasztronómiai finomság.
- 25 dkg makaróni csőtészta
- 2 db tojás
- 6 dkg reszelt kefalotiri sajt
A húsos töltelékhez:
- 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
- 2 közepes fej vöröshagyma, apróra vágva
- 75 dkg darált marhahús
- 40 dkg paradicsom összeturmixolva
- kevés őrölt fekete bors
- csipetnyi őrölt paprika
- 1 tojás
- ízlés szerint tengeri só
A szószhoz:
- 9 dkg vaj
- 7,5 dkg finomliszt
- 8,75 dl tej
- 8 dkg reszelt kefalotiri sajt
- 2 db tojás sárgája
- A húsos mártás elkészítéséhez az olívaolajat felmelegítjük egy nagyobb lábasban, és hozzáadjuk a vöröshagymát. Állandó keverés mellett pároljuk, amíg a hagyma krémesen megpuhul. Keverjük hozzá a paradicsomot és pároljuk tovább kb. 5 percig. Beletesszük a darált húst is, és addig pároljuk, amíg a hús kifehéredik.
- Megszórjuk az őrölt feketeborssal és pirospaprikával. Addig gőzöljük fedő nélkül, amíg besűrűsödik. Ezután az étellel teli lábast tegyük hideg vízbe és hűtsük le, majd keverjük hozzá a felvert tojást.
- A szósz elkészítéséhez a vajat felolvasztjuk egy közepes lábasban. Hozzáadjuk a lisztet, addig keverjük, amíg besűrűsödik és gyöngyözni kezd. Folyamatosan adagoljuk hozzá a tejet állandó keverés mellett, és főzzük tovább, amíg felforr és sűrűbb lesz. Keverjük hozzá a sajtot, egy kicsit hűtsük le, majd végül dolgozzuk bele a tojássárgáját.
- Előmelegítjük a sütőt 180°C-ra (légkeveréses sütőt 160°C-ra). Egy laposabb kb. 2,5 literes tűzálló tálat kikenünk olívaolajjal. Forrásban lévő vízben megfőzzük a tésztát, majd leszűrjük, és az előkészített, kikent tálba öntjük. Ezután összekeverjük a felvert tojásokkal és a sajttal, majd szétterítjük a tál alján. Egyenletesen eloszlatjuk rajta a húsos tölteléket, és rálocsoljuk a szószt. Fedő nélkül kb. 1 órán át sütjük, vagy amíg a szósz enyhén megpirul. Tálalás előtt hagyjuk 10 percig pihenni.
Jó étvágyat, ahogy a görögök mondják: Kali orexi!
♛ Készítsd el frissen, és aztán küldj nyugodtan egy fotót róla!
Görögországba, a közvetlen tengerparti Star Beach Rezidencia Resortba »»
Most Megnézem